Vad är bristningar?

Bristningar, även kallat striae, är en vanlig hudåkomma. De kan uppstå av att huden har sträckts ut för snabbt av olika anledningar. Det finns ingen bevisad behandling mot bristningarna trots att behandlingarna är många på marknaden. Det går till liten del att förebygga bristningar.


Bristningar

Så ser bristningar ut

Bristningar ser till en början ut som röda, lila och blåa streck. Det går att jämföra utseendet av bristningar med ärrbildning på huden.

Dessa streck bleknar med tiden och blir ljusa. Tiden gör också att de blir smalare. Många bristningar kan helt försvinna av sig själv med tiden.

Så uppstår bristningar

Bristningar, striae, är en mycket vanlig hudåkomma som drabbar både män och kvinnor. Bristningar uppstår när huden sträcks ut under kort tid, vilket gör att de undre hudlagren inte hinner med att tänja sig.

Huden brister då och det uppstår bristningar. Vanliga ställen på kroppen där man kan få bristningar är rumpa, höfter, lår, mage, bröst och nedre ryggpartier.

Vanligast vid graviditet och i puberteten

I puberteten så förändras din hormonproduktion drastiskt och gör att kroppen börjar växa snabbare än förr. Detta kan leda till bristningar på bröst, lår och höfter för tjejer. Hos killar är det vanligare med bristningar på axlar och rygg.

Vid graviditet så växer ju magen av naturliga skäl. Detta kan göra att huden på magen brister och du får bristningar. Men även brösten växer på grund av mjölkproduktionen och även de riskerar att få bristningar.

Andra orsaker till snabb viktuppgång som kan orsaka bristningar är p-piller, kortinsonbehandling, sjukdomar som gör att din kropp producerar för mycket kortison, anabola steroider, muskelbyggare, hormonförändringar eller genetiska faktorer.

Förebygg bristningar

Bristningar genom viktuppgång kan du hindra genom att äta rätt och träna.

Är du gravid kan du minska uppkomsten av bristningar genom att äta rätt. Ät enligt tallriksmodellen och undvik snabbt socker så som godis, läsk och kakor. Du kan även smörja in magen med olja eller kräm för att öka elasticiteten i huden.

Behandla bristningar

Det finns många olika behandlingar mot bristningar men ingen som ger en garanterande effekt. Exempel på behandlingar som sägs hjälpa mot dina bristningar är olika krämer, oljor, laserbehandling, koldioxidbehandling och kirurgi.

Eftersom att bristningar är ärr av att huden ”gått sönder” kan det vara svårt att definitivt kunna säga att den här behandlingen fungerar och den här fungerar inte. Det är mycket individuellt om behandlingarna fungerar. Det är skönhetsindustrin som sägs behandla bristningar, inte en läkare.