Bristningar vid graviditet

När din mage börjar växa under graviditeten så är risken stor att drabbas av bristningar på magen.


Gravid

Därför får du gravid-bristningar

Olika vetenskaper har olika förklaringar till varför vi får bristningar. Och på grund av de olika förklaringarna till varför bristningar uppstår så leder även detta till olika behandlingsmetoder.

En del anser exempelvis att bristningar är något hormonellt och att det därför inte hjälper att smörja magen med krämer och liknande. Andra anser att det är huden som brister och att smörjning därför hjälper.

Förebyggande behandling

Det finns inga garantier när det gäller bristningar och inga hundraprocentiga metoder. Men för att ta hänsyn till både de hormonella förklaringarna och den förklaringen att huden töjer sig så bör du se till att din kropp mår så bra som möjligt så att din hud blir mer motståndskraftig mot bristningar.

Ät bra mat och träna regelbundet

Se exempelvis till att äta en bra kost, träna regelbundet och ät gärna kosttillskott av vitamin C, E, kisel och zink.

Smörj magen

Se också till att smörja magen. En återfuktad hud är mer elastisk än en torr hud. Dock kan man inte förlita sig på att smörjning verkligen hjälper, då de flesta kvinnor drabbas av bristningar trots allt. Däremot så kanske vissa kvinnor skulle fått mer bristningar om de inte smörjt sig?

Gå inte upp för mycket i vikt

Se också till att inte gå upp mer i vikt än rekommendationerna, detta leder bara till mer bristningar.

Riskfaktorer för bristningar

Får du barn när du är väldigt ung så ökar risken för bristningar, likaså om du får ett väldigt stort barn eller flera barn samtidigt.

Dessutom spelar generna roll. Fick din mamma mycket bristningar är dessvärre risken också större att du får det.