Orsaker till bristningar

Om huden sträcks ut snabbare än den hinner anpassa sig så får du bristningar. Alltså att huden brister. Det finns flera orsaker till att huden plötsligt töjs så snabbt:


1. Snabb viktuppgång

Om du går upp snabbt i vikt kan du få bristningar på de ställen på kroppen som blir mycket större fort. Huden hinner inte med.

orsaker till bristningar

Det är vanligt att du får bristningar i puberteten.

2. Puberteten

Ungdomar som kommer in i puberteten får ofta bristningar. Detta eftersom hormonproduktionen förändras och kroppen växer i mycket snabbare takt än innan.

Tjejer får oftast bristningar på bröst, lår och höfter medan killar oftast får bristningar på axlar och rygg.

3. P-piller

P-piller är ett läkemedel som innehåller hormoner. Detta sätter igång saker i din kropp, speciellt om du börjar äta de i puberteten. Exempelvis att brösten börjar växa snabbare vilket kan orsaka bristningar.

4. Graviditet

Om du är gravid så är det väldigt vanligt att du får bristningar på magen. Men även brösten växer på grund av mjölkproduktionen och även bristningar kan uppstå där.

5. Förändrad hormonbalans

Det finns många orsaker till att du plötsligt får en förändrad hormonbalans i kroppen. Exempelvis en sjukdom. Får du detta så kan du öka i vikt.

6. Kortison

Om du får en sjukdom som rubbar kroppens kortisonproduktion eller om du får kortisonbehandling så kan du gå upp i vikt. Vilket kan leda till bristningar.

7. Kroppsbyggare eller anabola steroider

De som växer mycket snabbt i muskelmassa kan riskera att få bristningar.